The Boulevard House

Located on The Boulevard, this steep site presented exciting opportunities to Green Sheep Collective, the design taking advantage of a beautiful northern aspect, along with stunning views to trees along the Yarra River, and to the city beyond. Two east-west pavilions, linked by a central circulation core, use passive solar design principles to allow all rooms in the house to take advantage of north sun and cross ventilation, while creating private garden areas and allowing for beautiful views.

An array of dynamic spaces include double and triple height voids, split levels, private courtyards and decks, linking bridges, rammed earth feature walls, north facing living and garden areas, and a 25 meter lap pool.

The building steps down the site, following the natural slope of the land and enabling all spaces to receive north light and to connect with the garden, decks and pool. Views towards the Yarra River and to the city beyond have been achieved from not only the south facing balconies and living areas, but also via internal vistas throughout the home.

A double height void at the kitchen / dining area creates a link to the open mezzanine play area, allowing for members of the family to operate within their own spaces, but to feel connected to one another. Deep window reveals in the rammed earth walls create playful spaces to sit and unwind, and to engage with the architecture and it’s materiality.

Featuring natural lighting, heating and cooling, and flexible spaces connected with each other, a large garden and views beyond, this passive solar design creates a home that will be a pleasure to live and grow in as a family for many years to come.

Download the floor plans and section (482kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

  • Green Sheep Collective and Elyte Focus (architects)
  • Elyte Focus (builder)
  • Filter ESD (energy rating and sustainability advice)
  • ZS Consulting (structural engineer)
  • Emma Cross (photographer)

Northcote Solar Home

The design for this family home in Northcote focuses on the client brief for a sustainable design that allows for a flexible, changing family life.

Living spaces and bedrooms all receive north light, and a central courtyard allows views to garden spaces from throughout the whole home. In addition, the courtyard affords great connectivity between spaces within the home, so while inhabitants might be undertaking separate activities, they may still be 'together'.

Bedrooms for the children offer mezzanine spaces to enable creative, flexible, fun habitation of these rooms, adding views to the sky, garden, and north light. Large sliding doors to bedrooms and between the living and dining rooms further increase the flexibility of each space.

North facing decking features integrated seating, external storage and a BBQ, to extend the dining space outdoors. The central courtyard and associated deck create a 'sunken' feeling to the living room and doubling as external seating to the living room. Bar seating to the north facing kitchen window further integrates the deck and garden areas with the indoors, while planter boxes bring the garden right up to the built form.

Download the floor plans and section (192kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

Sustainable Terrace

This modern terrace house brings great amenity to a challenging site, creating beautiful indoor spaces with great flexibility of function and connection to the outdoors.

A long, narrow property with a two storey building on the north boundary, the site for this new home presented a great challenge in providing good passive solar design.

The design response creates beautiful, naturally lit spaces, with a courtyard, open plan living, and a series of north facing clerestory windows that naturally light and heat the home in winter, while acting as thermal chimneys in summer, drawing the heat up and out of the house.

A central courtyard provides additional connections to the garden, natural ventilation and natural light to central rooms in the home, while decking and balconies allow for the living room and flexible master bedroom to open to the outdoors and provide views and a great sense of space.

Download the floor plans and sections (181kb PDF).

This project was published in Sanctuary Magazine Issue 28. Download the article (312kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

Jill's House

This design won the 2015 International Green Interior Award for Residential-Renovation. The design converts a cold, poorly lit and damp terrace house into a comfortable, functional and beautiful home. Connections with garden spaces are much improved, and excellent passive solar design enhances the feel of the house immeasurably.

North facing living areas, natural light and ventilation, thermal mass, retrofit insulation, double glazing and an excellent connection with the garden transform spaces to respond to modern lifestyles and understandings of the local climate.

Despite an existing north wall along the boundary, sunlight is brought deep into the house via clerestory windows that soar above the kitchen, doubling to encourage the ‘stack effect’ for ventilation, and to bring more interesting internal volumes to further distinguish the extension from the original Victorian home.

A courtyard allows light, ventilation and garden views to all rooms of the house, while the setback of the living room from the north boundary allows for a series of north facing casement windows to naturally heat the living space in winter, and efficiently ventilate it in summer.

Jill’s house is comfortable, beautiful, low maintenance and accessible - allowing for her changing lifestyle and producing a long-term, sustainable home.

The colours throughout the house were inspired by Jill's favourite Derwent pencils from her childhood.

Download the floor plan and section (135kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

Treehouse Terrace

The renovation and extension of this terrace house have transformed it from a dark, cold home, into a well-lit, warm, naturally ventilated and energy efficient house, with an excellent connection to the garden and views to the city and rooftops of North Carlton.

The living room, kitchen, dining, bathroom and a bedroom all take advantage of a central courtyard, to gain natural light and cross-ventilation. The renovated dining space opens fully to the courtyard, enhancing a feeling of light and spaciousness.

The living room opens to the garden and deck area with wide bi-fold doors, and custom designed cabinetry creates a seamless transition from the ground floor, as the television cabinet becomes the stair to the first floor master bedroom area. Here, clerestory windows bring north light for passive solar heating and cooling, via the appropriate sizing of eaves, operable openings, and the ‘stack effect’. An in-line fan further enhances the energy efficiency of the home, drawing warm air from the first floor and re-distributing it to the living room below.

City views from a high level window, and two balconies feature on the first floor. One balcony gives a ‘tree house’ feel, nestled in the branches of a large jacaranda tree. The west balcony provides a private, secluded space for retreat. A beautiful spot to sit, it is protected from the wind, gains afternoon sun and rooftop views, and showcases the solar panels fitted to the existing north-facing roof.

Download the floor plans and section (201kb PDF)

PROJECT COLLECTIVE

  • Green Sheep Collective (architect)
  • Sixty-Third Evolution (builder)
  • Filter ESD (energy rating and sustainability advice)
  • Emma Cross (photographer)

Relocated Recycled

Green Sheep Collective were delighted to be involved in this project – one that saves a whole house from demolition, relocates it, and renovates it to create an energy efficient home that is well lit, naturally ventilated, and connected to the beautiful garden surrounding it.

Owner builders Calan and Sarah committed to the concept to create a double height ceiling and void, with mezzanine, north-facing windows and balcony, to transform otherwise ‘pokey’ areas into bright spaces that are flexible in function, well connected to living areas and create exciting internal volumes.

Sarah and Calan’s commitment to salvaging and recycling had no limits, and their beautiful sense of light, space and design – not to mention their skills in construction – are evident throughout the whole home.

The publication of this home in Sanctuary Magazine Issue 31 further details the great lengths Calan and Sarah went to, in order to create their beautiful home and to reduce their environmental impact. Impressive!

Download the floor plans and section (275kb PDF).

Check out the article in Sanctuary Magazine - Issue 31 (785kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

  • Green Sheep Collective and owners (architects + designers)
  • Calan + Sarah (owner builders)
  • Print Together (photography)

Platform House

This home was designed to integrate the extension and existing building with a steep site, and to thereby give an excellent connection to the garden and park views. The split level home has a series of platforms over five different levels that link internal spaces with each other and with the outdoors to allow for changing levels of privacy and flexibility to each space.

Courtyards and rooftop gardens maximise landscaped areas, create cross ventilation, and integrate the garden closely with all living spaces. Glazing faces north, high level operable windows allow the ‘stack effect’ to cool the home in summer, and the rooftop garden allows for additional outdoor space, and views to the park and city.

Download the floor plans and section (335kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

  • Green Sheep Collective (architect)
  • Filter ESD (energy rating and sustainability advice)

Smart Home

This design includes adding an open plan living, dining and kitchen to an existing heritage home in Seddon. It seeks to make smart, effective use of very tight spaces.

A mezzanine over the pantry and study nook utilises the volume created by the cathedral ceiling, while large openable skylights increase the perception of light and space, and double as 'thermal chimneys' to assist natural ventilation processes in summer.

Storage is integrated into built in dining seating, while the study can easily be closed off by operating a large sliding door. The mezzanine stair is also integrated into this space, where it can slide in and out of a bookshelf.

Brick planter boxes are located directly outside windows to bring the garden closer to the house, and allow for a herb garden directly outside the kitchen window.

Download the floor plan and section (148kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

  • Green Sheep Collective with Studio Kophi (designers)
  • Constructing Spaces (builder)
  • Filter ESD (energy rating and sustainability advice)

Alphington Townhouses

These four townhouses present an innovative approach to the design of medium density housing. Each townhouse has been designed with excellent connections to the outdoors, maximised access to north light, and natural ventilation. Internal spaces allow for flexibility and the varied lifestyles of inhabitants.

The impact of vehicular access and parking, which often dominates developments, has been minimised. This allows for increased landscaping on the street, additional back yard areas, and the creation of internal courtyards.

Each property features generous north facing back yards, living spaces and balconies. Central courtyards act to bring natural light right into the centre of each townhouse, greatly enhancing the quality of internal spaces, encouraging indoor/outdoor living, and allowing for cross-ventilation to every room.

Download the floor plans (424kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

Extended Families

This sustainable subdivision and two new homes were designed to provide for two families, allowing for flexible outdoor spaces that afford both expanded shared areas, and privacy when required.

The designs incorporate shared resources such as gardens, solar power and rainwater collection. Great flexibility is designed into the layout, allowing for changing lifestyles as members of the families grow up, move in, move out, age, or simply change plans.

The houses exemplify passive solar design, with north facing windows and eaves, northern gardens, thermal mass, cross ventilation, and thermal chimneys - expressed as strong design elements in their materiality and form.

Download the floor plans (223kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

  • Green Sheep Collective with Studio Kophi (designers)

Sun Townhouses

These townhouses were designed for a sub-division in Quarry Hill, Bendigo. The clients want to do all they can to ensure that a sustainable development, respectful of neighbouring properties, is possible before they sell the site.

Courtyards are provided to allow natural light and cross ventilation, along with a strong connection to outdoor spaces. Balconies provide for outdoor spaces on the first floor, with appropriate screening providing for privacy, while allowing views to trees in the distance.

Water tanks are brought to the front of the site, helping to define the entries and to 'advertise' the water efficiency of these houses.

Download the floor plans (222kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

  • Green Sheep Collective (architect)

Northside Boulders

Green Sheep Collective, with their passion for rock climbing, was excited by the opportunity to design the conversion of a portal frame building located in Brunswick, identified as the perfect structure to re-purpose into a bouldering gym (indoor rock climbing without ropes!).

Comprising multiple climbing walls, protective fall mats, stretch and weights areas, and 'top out' mezzanines, the design invites the climbing community and passers by to engage with bouldering, an activated forecourt, and a recreational rear courtyard.

In addition to the exciting climbing walls wrapping around structural elements and over internal rooms, the space will accommodate a range of functions - including areas for a café and reception, offices and retail, lockers, and bathroom and kitchen areas.

Weights, stretching and mezzanine spaces have been designed for flexibility, to easily accommodate alternative uses - such as seating during movies projected on a retractable screen, yoga classes to complement climbing, or space to pull up a beanbag and read one's favourite climbing mag.

Additionally, the front and rear courtyards and ample seating provide indoor and outdoor spaces for retreat, rejuvenation and socialising during winter and summer months. The abundance of bike parking promotes riding above driving, and the internal layout and large windows on the front facade invite passers-by to come in and play.

The free standing slack line, retractable projector screen viewed from mezzanine and stretching areas, campus board and rings, and beanbag seating combine with the climbing walls to bring a new, exciting and fun indoor sporting arena to Brunswick.

Download the floor plan (241kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE