Green Sheep Collective — Sustainable Architects Melbourne

Project

Jill's House

This design won the 2015 International Green Interior Award for Residential-Renovation. The design converts a cold, poorly lit and damp terrace house into a comfortable, functional and beautiful home. Connections with garden spaces are much improved, and excellent passive solar design enhances the feel of the house immeasurably.

North facing living areas, natural light and ventilation, thermal mass, retrofit insulation, double glazing and an excellent connection with the garden transform spaces to respond to modern lifestyles and understandings of the local climate.

Despite an existing north wall along the boundary, sunlight is brought deep into the house via clerestory windows that soar above the kitchen, doubling to encourage the ‘stack effect’ for ventilation, and to bring more interesting internal volumes to further distinguish the extension from the original Victorian home.

A courtyard allows light, ventilation and garden views to all rooms of the house, while the setback of the living room from the north boundary allows for a series of north facing casement windows to naturally heat the living space in winter, and efficiently ventilate it in summer.

Jill’s house is comfortable, beautiful, low maintenance and accessible - allowing for her changing lifestyle and producing a long-term, sustainable home.

The colours throughout the house were inspired by Jill's favourite Derwent pencils from her childhood.

Download the floor plan and section (135kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

sarah lucy