Northcote Solar Home

The design for this family home in Northcote focuses on the client brief for a sustainable design that allows for a flexible, changing family life.

Living spaces and bedrooms all receive north light, and a central courtyard allows views to garden spaces from throughout the whole home. In addition, the courtyard affords great connectivity between spaces within the home, so while inhabitants might be undertaking separate activities, they may still be 'together'.

Bedrooms for the children offer mezzanine spaces to enable creative, flexible, fun habitation of these rooms, adding views to the sky, garden, and north light. Large sliding doors to bedrooms and between the living and dining rooms further increase the flexibility of each space.

North facing decking features integrated seating, external storage and a BBQ, to extend the dining space outdoors. The central courtyard and associated deck create a 'sunken' feeling to the living room and doubling as external seating to the living room. Bar seating to the north facing kitchen window further integrates the deck and garden areas with the indoors, while planter boxes bring the garden right up to the built form.

Download the floor plans and section (192kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE