Smart Home

This design includes adding an open plan living, dining and kitchen to an existing heritage home in Seddon. It seeks to make smart, effective use of very tight spaces.

A mezzanine over the pantry and study nook utilises the volume created by the cathedral ceiling, while large openable skylights increase the perception of light and space, and double as 'thermal chimneys' to assist natural ventilation processes in summer.

Storage is integrated into built in dining seating, while the study can easily be closed off by operating a large sliding door. The mezzanine stair is also integrated into this space, where it can slide in and out of a bookshelf.

Brick planter boxes are located directly outside windows to bring the garden closer to the house, and allow for a herb garden directly outside the kitchen window.

Download the floor plan and section (148kb PDF).

PROJECT COLLECTIVE

  • Green Sheep Collective with Studio Kophi (designers)
  • Constructing Spaces (builder)
  • Filter ESD (energy rating and sustainability advice)